Historia

Kemin kuninkaallisten historiaa
 
Kemi-päivien toimikunta käynnisti vuonna 1990 Kemin kuninkaiden valintatradition. Kahteen otteeseen vuosina 1994 ja 1996 kuninkaiden ketju uhkasi katketa kokonaan. Vuonna 1997 Kemin Kulttuurin Elojuhlien projektisihteeri Arja Pekkala ehdotti, että kuninkaan rinnalla valitaan myös kuningatar. Jalokivigallerian tuolloinen vetäjä Anja Holpainen ja kulttuuritoimenjohtaja Unto Käyhkö lähtivät mukaan yhteistyöhön ja kuninkaallisten valinta käynnistettiin yksimielisesti. Ensimmäisiksi kuninkaallisiksi valittiin Päivikki Palosaari ja Pekka Saari, jonka jälkeen uudet kuninkaalliset on kruunattu vuosittain.
 
Kuninkaan kruunu on kultaseppämestari Teuvo Ypyän käsialaa. Kuningattaren filigraaninen tiara toteutettiin Jalokivigalleriassa. Uusi tiara on tehty Kultasepänliike Ypyällä. Kuninkaallinen yhteisö tekee hyväntekeväisyystyötä ja tapahtumia.
 
Kuninkaallisten säännöt
Kuninkaalliset eivät saa itse äänestää tai ehdottaa seuraajiaan.
Kuninkaallisten valintaprosessissa ei ole ehdokkaita.
Kemiläiset voivat äänestää demokraattisesti ketä tahansa hyväksi havaitsemaansa kemiläistä tai Kemissä asuvaa miestä kuninkaaksi ja naista kuningattareksi.
Äänestys tapahtuu äänestyskupongilla ja jatkossa myös kuninkaallisten nettisivuilla.
Uudet kuninkaalliset edustavat Kemiä ja kuninkaallista ryhmää, eivät yritystä tai muuta yhteisöä. Uusien kuninkaallisten toimiminen ryhmässä on vapaaehtoista.